Pepers: een korte geschiedenisles

De pepers die de Heeren van Pedis gebruiken in hun sambal kennen een lange geschiedenis. De pepers komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika

Pepers ten tijde van de Maya’s en Azteken

In oude geschiedschriften dook de Spaanse of chilipeper voor het eerst op rond 6000 V Christus; uit overblijfselen blijkt dat de Maya’s en Azteken rond die tijd al intensief chilipepers verbouwden. De planten werden niet alleen als voedingswaren, maar ook voor medicinale doeleinden gebruikt. Ook op de archeologische site Huaca Prieta in Peru zijn resten van gecultiveerde pepers gevonden die stammen uit 2500 voor Christus.

Ontdekking chilipeper

Het duurde echter lange tijd voordat de chilipeper doordrong tot de rest van de wereld. Pas in 1492 werd de peper geïntroduceerd door ontdekkingsreizigers. Ontdekkingsreizigers zochten tijdens hun reizen onder meer naar zwarte pepers. De zwarte peper was in die tijd zeer waardevol en werd ook wel het nieuwe goud genoemd.

In plaats van de zwarte peper stuitte de ontdekkingsreizigers in Zuid-Amerika op de chilipeper. Hoewel de chilipeper en de zwarte peper niet aan elkaar verwant zijn, zijn er wel degelijk overeenkomsten in smaak en gebruik.

Ook de ontdekkingsreiziger Cortez maakte niet lang daarna kennis met de rode peper. Hij bereikte in 1520 de oostkust van Mexico. Als eregast van Azteekse keizer Montezuma kreeg hij xocotlatl aangeboden: een kleine portie geurige chocoladedrank met vanille, spaanse peper en andere kruiden. Ook al schijnt het dat deze drank niet te drinken was, nog steeds wordt de combinatie van chocolade en Spaanse peper gemaakt.

Verspreiding pepers

Rond 1500 werd de Spaanse Peper door de Portugezen en Spanjaarden razendsnel verspreid. Allereerst werd de peper meegenomen naar Spanje, daarna werd de peper ook verspreid naar Afrika en Azië. Men vermoed dat de Spaanse Peper rond 1540 in Indonesië werd geïntroduceerd. De “Spaanse” pepers werden als eerste door de Portugezen geïntroduceerd in Malakka, Ambon en Oost-Timor. Tot die tijd werden vooral zwarte pepers en gember in de Indonesische keuken gebruikt.

De Schaal van Scoville

Chilipeper is de Nederlandse naam die gebruikt wordt om vruchten van het geslacht Capsicum aan te duiden. Niet alleen de ‘hete’ pepers vallen onder dit geslacht, maar ook de paprika’s. De chilipeper is een veelgebruikte vrucht die door de aanwezige capsaïcine vele gerechten scherp van smaak maakt en in de volksmond vaak Spaanse peper wordt genoemd. De hoeveelheid capsaïcine bepaalt de uiteindelijke scherpte van een chilipeper. Er is zelfs een schaal voor chilipepers ontworpen om de scherpte een waarde te geven: de Scovilleschaal.

De pepers kennen een lange geschiedenis: De schaal van Schoville
De schaal van Scoville

In de sambals van de Heeren van Pedis zitten de volgende pepers: Madame Jeanette, Rawit, Chilipeper en Bird’s Eye. Kortom, niet te scherp maar ook zeker niet flauw!

Zoals je hebt gelezen: De pepers kennen een lange geschiedenis… Wil je nou ook eens testen hoe jij scoort op de schaal van Scoville, bestel dan onze combo!

Bron van dit artikel (onder andere): https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_peper

Leave a Comment