Ons recept voor 5-kruidenpoeder

Heb je je wel eens afgevraagd waarom die Chinese gerechten (en dan niet van de afhaalchinees) altijd zo lekker (zoet) ruiken en zo lekker vol van smaak zijn? Dat komt door een kruidenmelange waarin de vijf basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami bij elkaar komen. In dit artikel delen wij ons recept voor 5-kruidenpoeder

5 kruidenpoeder, het recept

Geschiedenis

De oorsprong van de kenmerkende kruidenmix is in nevelen gehuld. Het is een hoofdbestanddeel van de Chinese keuken en zit boordevol traditie en geschiedenis. Er wordt gespeculeerd dat deze melange ergens in de vierde eeuw voor Christus in de traditionele Chinese geneeskunde is ontstaan. Hoewel het van oorsprong een Chinese kruidenmix is, heeft het ook zijn weg gevonden naar andere internationale keukens, zoals Vietnamees en Hawaïaans eten. Het verschijnt zelfs als een leuke, smaakvolle toevoeging aan cocktails en desserts

Ons recept voor 5-kruidenpoeder

Hoewel er een groot aanbod van 5 kruidenpoeder op de markt beschikbaar is (zelf vinden wij de melange van Jonnie Boer erg lekker) is het nog leuker om het zelf te maken. Bij een toko kun je alle specerijen (redelijk) vers krijgen, maar ook in een supermarkt kun je goed slagen. De Heeren van Pedis vinden een ‘spicy’ 5 kruidenpoeder het allerlekkerst.

Ingrediënten

  • 3 theelepels Szechuanpeper
  • 5 steranijs
  • 1/2 theelepel kruidnagels
  • 2 stukken pijpkaneel, gebroken
  • 2 theelepel venkelzaad

Bereiding

Rooster de korrels van Szechuanpeper en de steranijs twee minuten in een droge hete koekenpan (let op! laat ze niet verbranden). Maal de peperkorrels en de steranijs in een vijzel tot een fijn poeder. Doe het poeder in een apart bakje.

Breek de kaneel stokjes, en maal ook deze in een vijzel. Zodra je de kaneelstokjes tot poeder hebt vermalen voeg de kruidnagel en venkelzaadjes toe en maak er wederom poeder van.

Voeg vervolgens het poeder van de Szechuanpeper en steranijs toe en meng de vijf kruiden bij elkaar en maal het geheel nogmaals tot een mooi egaal poeder is ontstaan!

Lekker bij..

Een persoonlijk favoriet van de Heeren is de Surinaamse Spaghetti. In dit gerecht proef je de uitgesproken smaak van je eigen gemaakte 5-kruidenpoeder direct!

De sambals van de Heeren van Pedis én ons recept voor 5-kruidenpoeder kun je vergelijken met een goed huwelijk. De smaken complementeren elkaar en maken gerechten smaakvol. Bestel hieronder je eigen sambal van de Heeren van Pedis.

Leave a Comment