Saoto-soep van de Heeren van Pedis

Ken je dat gevoel? Dat je al de hele week toeleeft naar de zaterdag omdat je zo-ontzettend-zin-hebt in een gerecht die je alleen in het weekend kan maken? Dat had ik deze week: ik snakte naar Saoto-soep hoe ik die ooit in Suriname heb gegeten bij een super klein Javaans eethuisje. Uiteraard smaakt het nooit meer zoals daar, maar ik ben een eind gekomen met het nabootsen ervan. Hieronder vinden jullie mijn variant: Saoto-soep van de Heeren van Pedis!

Saoto-soep van de Heeren van Pedis
Saoto-soep: een feestje om te serveren!

Let op! Om echt lekkere saoto-soep te maken, moet je er even de tijd voor nemen. Net zoals bij onze sambals gaat er veel liefde in dit gerecht. Overigens zijn onze sambals ook heerlijk te gebruiken om dit gerecht net even iets meer op z’n donder te geven.

Dit gerecht kent twee verschillende onderdelen: de soep en de garnering. We beginnen met de ingrediënten per onderdeel.

Soep

2 uien
5 teentjes knoflook
4 cm gember
2 stengel citroengras
1 kg kippendijen zonder bot
zonnebloemolie
4 gevogeltebouillonblokjes
3 l water

Garnering

200 g Surinaamse rijst
4 eieren
5 el zoete ketjap
1 takje bladselderij
2 stengels bleekselderij
3 wortels
100 g taugé
200 g frietchips
4 el gebakken uitjes
Alles aan groente wat je over hebt (bijvoorbeeld paprika)

Bereiding

Snijd de uien, knoflook, gember in kleine stukjes en kneus het citroengras. Schenk wat olie in een grote pan (waar de soep in z’n geheel in past) en bak de kippendijen totdat ze mooi goudbruin zijn.

Leg de kip apart en bak de uien, knoflook, gember, citroengras en bouillonblokjes tot de ui en knoflook mooi glazig zijn. Doe dan de kip erbij en schenk het water eroverheen. Zet het vuur hoog en laat dit circa 15 minuten flink doorkoken. Haal daarna alle kip uit de pan en laat dit op een bord rustig bijkomen van al dit geweld. Laat nu de soep nog een uur op een laag pitje doorkoken.

Saoto-soep van de Heeren van Pedis
Halverwege..

Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.


Nu zijn we aangekomen bij de garnering. Dit gerecht ziet er fantastisch uit als je alle garnering los in schaaltjes erbij doet en dat iedereen zelf mag opscheppen.
Kook de eieren hard, pel en snij ze doormidden. Snijd de kip in mooie dunne reepjes en bak deze in een koekenpan met de helft van de zoete ketjap. Snijd de bladselderij, bleekselderij en wortels in kleine stukjes.

Serveer de rijst, eieren, kippenvlees, bladselderij, bleekselderij, worteltjes, taugé, kleine frietchips en de gebakken uitjes elk in een apart schaaltje. Eet lekker de Saoto-soep van de Heeren van Pedis!

Niet scherp genoeg? Ga naar onze webshop en bestel onze heerlijke sambal!

2 thoughts on “Saoto-soep van de Heeren van Pedis”

  1. In de traditionele Surinaamse saoto horen geen wortelen en bleekselderij.
    Kip niet met ketjap bereiden. Gekookte kip ‘pluizen’ of kippenbout met zout bestrooien en in olie bakken en daarna in kleine stukken ‘pluizen’.

    Beantwoorden

Leave a Comment