Recept: Ivo’s Rijsttafel

Ivo is kok. En wat voor 1! Via Facebook zijn de Heeren van Pedis in contact gekomen met Ivo en zijn we een samenwerking aan gegaan. Speciaal voor de Heeren van Pedis deelt Ivo zijn rijsttafel met geheim recept. Ga er maar even voor zitten, want dit is er eentje die je in het weekend klaar wil maken!

Ivo deelt speciaal voor de Heeren van Pedis zijn rijsttafel
Ivo deelt speciaal voor de Heeren van Pedis zijn rijsttafel: Babi Ketjap. Buncis, Atjar Ketimoen, Sambal Goreng Telor, Ivo’s Nasi

Babi Ketjap

  • 1 kilo Procureur
  • 8 eetlepels ABC Ketjap of kaki tiga
  • Scheutje (sushi) azijn of rijstwijn
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 4 geperste knoflooktenen
  • Gember vers
  • 1 grote ui
  • Sambal van de Heeren van Pedis

Vlees in blokjes snijden, ui en knoflook en gember in pan fruiten. Vlees erbij en goed doorbakken. Daarna de ketjap, peper suiker, azijn erbij en dan een paar uur sudderen. Af toe scheut water erbij als het dreigt op te drogen. Eventueel op smaak brengen met wat zout, peper en sambal.

Buncis

  • 250 gram boontjes
  • 150 gram taugé
  • Gember wortel
  • 1 rode peper
  • Sambal van de Heeren van Pedis
  • Tempeh, in stukjes en gebakken
  • 1 uitje
  • 2 teentjes knoflook
  • Stukje laos, geplet
  • 1 tomaat in 6 plakjes
  • Gula naar smaak
  • 1 eetlepel Kaki tiga of abc ketjap
  • Bouillon poeder naar smaak
  • Zout
  • Peper

Ui in fijne blokjes snijden, knoflook fijn hakken. Fruit de ui en knoflook. Daarna pas de geplette laos, gember, rode peper, sambal en de boontjes erbij. Even wokken en dan de gebakken tempeh toevoegen. 5 minuten lekker flink doorwokken en dan de tomaat erbij. Op het allerlaatst de taugé erbij en op smaak brengen met zout en peper.

Ivo deelt speciaal voor de Heeren van Pedis zijn rijsttafel
Ivo deelt speciaal voor de Heeren van Pedis zijn rijsttafel: Een hele dag koken! Wat een genot!

Atjar Ketimoen (Ivo’s style)

  • 2 komkommers met schil (door de helft in schuine stukjes gesneden, zaadjes eruit)
  • 2 rode uien (in halve ringen gesneden)
  • 1 madame jeannette (zonder zaadjes en in smalle stukjes gesneden)
  • Rode en gele paprika (in dunne reepjes)
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepels suiker
  • Azijn
  • Water
  • Koenjit
  • 1 Djeroek blaadje

Kook de azijn het water, het zout, en koenjit in pannetje. Doe de rest van de ingrediënten in een schaal of pot. Zodra het mengsel kookt giet het over de de gemende ingrediënten. Zorg dat je voldoende mengsel hebt gemaakt zodat alles onder azijn en water staat. Laten intrekken zodat alle smaken gemengd zijn. Breng dan verder op smaak zoals jij het lekker vind. Meer zout, of meer suiker, meer water of meer azijn.

Sambal goreng Telor

  • 10 Hardgekookte eieren
  • 2 uien snipperen
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 Lombok
  • Sambal van de Heeren van Pedis
  • Schijfje Laos
  • Stukje Sereh
  • 6 blaadjes Djoeruk Poerut
  • 1 theelepel Trassi
  • Tomatenblokjes (blik)
  • Santen (klappermelk kara)

Doe alle ingrediënten in een pan en laat deze koken tot er een gebonden saus ontstaat. Daarna de eieren toevoegen en in laten trekken.

Ivo’s nasi

(voor 4 personen)

  • 300 gr long grain rijst
  • 200 gr basmati
  • 1 ei geklutst, gebakken, en in stukjes gesneden
  • 50 gr verse doperwtjes( uit blik kan ook)
  • Paksoy in stukjes snijden
  • Spitskool fijne reepjes snijden
  • 100 gr tauge
  • 2 ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook gesneden
  • Kipbouillon poeder (maggi)
  • 2 eetlepels kaki tiga of abc ketjap
  • 2 eetlepels zonnebloem olie in een pan of wok (wadjan )

Kook de long grain en basmati rijst samen en laat het afkoelen totdat het lauwwarm is. Kluts het ei en bak deze en snij daarna is kleine stukjes.

Verhit olie in een pan en fruit de knoflook en de gesneden ui. Voeg daarna alle ingrediënten toe behalve de gebakken ei. Voeg daarna de rijst toe. Zodra de rijst een beetje droog is gebakken voeg je de gebakken ei erbij over de gebakken rijst en roer het nog een half minuutje door.

Geheel op smaak brengen met de kipbouillonpoeder, ketjap en uiteraard een flinke lik sambal van de Heeren van Pedis sambal!!

Eet smakelijk / Selemat Makan!

“Ik heb een voorkeur voor authentieke, pure gerechten. Ogenschijnlijk simpele gerechten bijzonder maken, dat vind ik het mooiste om te doen”.

Speciaal voor de Heeren van Pedis deelt Ivo zijn rijsttafel met geheim recept

Volg Ivo via Instagram

1 thought on “Recept: Ivo’s Rijsttafel”

  1. Het lijkt vloeken in de kerk…. maar toch. Vandaag wat simpele Mora diepvriesgroentenloempia’s in d’n frituur gedompeld. Na 11 minuten op het bordje geschoven, ruime hoeveelheid “gruwelijk op je donder” erop. En oh ja, wat Koreaanse kimchi uit een potje ernaast. Wow! Zoals mijn oma vroeger zei: “zo maak je straatstenen lekker”!
    Niet echt culinair, maar toch….

    Beantwoorden

Leave a Comment